oficiálne stránky 47 - ročnej tradície

Príhovor starostu Š. Mjartana na otvorení 40. Pochodu vďaky SNP

17.01.2015 13:21

Srdečne Vás všetkých vítam na jubilejnom 40. ročníku Pochodu vďaky SNP Cigeľ - Handlová.

Organizujeme ho na počesť SNP a protifašistckého odboja počas II. svetovej vojny, taktiež na pamiatku tragických udalostí, ktoré sa v našej obci odohrali 13. januára 1945, keď nemeckí vojaci obsadili našu obec, zaistili vyše 100 mužov, ktorých podrobili vypočúvaniu a mučeniu, či už priamo v miestnej krčme alebo potom na gestape v Prievidzi. Niektorí toto mučenie neprežili, niektorí boli poslaní do koncentračných táborov.

Aj keď určití neprajníci sa snažia úlohu SNP znižovať či dokonca znevažovať, je fakt, že SNP bolo najväčšie ozbrojené vystúpenie nášho národa proti útlaku v našich dejinách. SNP bolo jedným z najväčších vystúpení proti fašizmu na územiach ovládaných fašistickým Nemeckom a zaradilo nás medzi protihitlerovskú koalíciu. SNP uznali všetky demokratické sily vo svete ako dôstojný príspevok k porážke Nemecka v II. svetovej vojne.

K zamysleniu je fakt, že veľa príslušníkov našej mladej generácie ani nevie, čo bolo SNP, aký malo význam v živote ich otcov a dedov. preto je žiaduce, aby sa poriadali takéto akcie, akkou je 40. ročník Pochodu vďaky SNPO Cigeľ - Handlová.

Pokladaám si za povinnosť poďakovať obetavým organizátorom tohto podujatia, z ktorých niektorí už celé desaťročia obetujú svoj voľný čas, aby boli jednotlivé ročníky úspešne zvládnuté. Niektorí z nich budú na tomto ročníku symbolicky odmenení.

Štyridsať rokov, ktoré naše podujatie trvá je už podstatný doba v živote jednej generácie. Niektorí organizátori sa ani jubilejného 40,. ročníka nedožili. S vďakou spomíname na ich prínos k úspešnej organizácii podujatia. Spomeniem aspoň  niektoré mená. Dlhoročný predseda TJ Partizán Cigeľ, predseda a podpredseda organizačného výboru Jaromír Ďurina a Anton Kotrík, Gejza Sabo, Milan Pukač, Ladislav Klembara, Milan Mjartan, Ladislav Minich, Koloman Matiška, Ivan Galbavý a iní.

Verím, že nájdu svojich nasledovníkov, či už v práci v telovýchovnej jednote, ako aj v organizovaní Pochodu vďaky SNP. V posledných rokoch pribudli už k našim tradičným hosťom kultúrneho aj špotrového života aj veľvyslanci Ruska a Rumunska, štátov, ktoré sa podieľali aj na oslobodení našej opbce od fašistického Nemecka. Veľmi si túto účasť oceňujeme a vážime.

Pochod vďdaky je jednou z najvýznamnejších lyžiarsko - turistických akcií v rámci Slovenska. Našou snahou je, aby jeho účastníci sa cítili dobre, aby si odnášali bohaté zážitky a zúčastnili sa aj ďalšieho už 41. ročníka, ktorý sa uskutoční 16. januára 2016.

Bc. Štefan Mjartan, predseda organizačného výboru a starosta obce Cigeľ

© 2009 - 2020 pochodvdakysnp@gmail.com

Tvorba web stránok zdarmaWebnode