oficiálne stránky 47 - ročnej tradície

Príhovor predsedu org. výboru v sobotu 20. januára 2018

20.01.2018 17:25

Vážení účastníci 43. ročníka Pochodu vďaky SNP, vážení hostia!

Áno, vážení priatelia, máme tu Nový rok 2018 a s ním ďalší už 43. ročník Pochodu vďaky SNP Cigeľ - Handlová. Viem, že ste sa tešili aj počas vianočných sviatkov a Nového roka, ako sa opäť po roku vyberieme do krásneho pohoria Vtáčnika, ako sa stretneme s priateľmi a plnými dúčkami si vychutnávame čaro našej prírody.

My, Slováci a Slovenky sme hrdý národ a preto si s úctou spomíname a oslavujeme sté výročie založenia Československej republiky a hlavne 25. výročie vzniku SLovenskej republiky. A vážíme si aj SLovenské národné povstanie a aj preto sme radi, že si Vás v našej partizánskej obci Cigeľ môžeme v takom hojnom počte privítať. Veď vlani sme pokorili hranicu 2000 zaregistrovaných účastníkov.

Spomíname a nezabúdame na nešťastný 13. január 1945, keď zavčas rána nemecké trestné komando obsadilo našu dedinu a začalo sa kruté vypočúvanie, bitie, prenasledovanie našich občanov. Vyše 100 chlapov gestapo odvlieklo do Prievidze na ďalšie vypočúvanie a mučenie. Osem našich občanov to neprežilo. Tieto udalosti treba zdôrazňovať hlavne našej mladej generácii. Mnohé väčšie národy nedokázali zorganizovať také vystúpenie proti fašizmu, ako my uprostred fašistického obkľúčenia. SNO bolo potláčané, ale mnohí sa nevzdali a pokračovali v odboji v horách na Slovensku až do príchodu sovietskej a rumunskej osloboditeľskej armády.

Doteraz sa našich ročníkov zúčastnilo už tisíce účastníkov. Sme radi, že môžeme privítať turistov zo všetkých kútov Slovenska a tiež zo zahraničia, vítame a tešíme sa z účasti žiakov základných a stredných škôl, ich pedagógov z okresu Prievidza. To nám zaručuje, že náš Pochod vďaky bude pokračovať aj naďalej a bude stále narastať, čo do počtu účastníkov, ale aj čo do kvality poskytovaných služieb. Veď kto by tušil v roku 1976, keď sa ná s na prvom ročníku zišlo 30 a všetci sme boli na ťažkých lyžiach, že dnes počítame účastníkov na tisíce!

Srdečné poďakovanie patrí všetkým, ktorí akoukoľvek mierou prispeli k tomu, aby aj tent ročník bol vydarený a aby účastníci odchádzali spokojní.


Vážení športoví praitelia, vážení hostia!

Budeme radi, keď si z nášho podujatia odnesiete bohaté zážitky a zároveň urobíte niečo pre svoje zdravie. Veríme, že sa na budúci rok opäť stretneme na 44. ročníku Pochodu vďaky SNP Cigeľ - Handlová, ktorý sa uskutoční 19. januára 2019.

PhDr. Štefan Mjartan

predseda organizačného výboru a starosta obce Cigeľ.

© 2009 - 2020 pochodvdakysnp@gmail.com

Vytvorte si web zdarma!Webnode