oficiálne stránky 47 - ročnej tradície

39. ročník Pochodu vďaky máme za sebou (www.cigel.sk)

29.01.2014 09:38

Na každom ročníku Pochodu vďaky, čo sa týka počtu účastníkov, je dôležité počasie. A to robilo vrásky na tvárach organizátorom 39. ročníka, ktorý sa uskutočnil 18. januára 2014. Ale predstavte si, že pršalo pred 18. januárom, pršalo po 18. januári, ale v deň pochodu svietilo slnko. Také teplé počasie v januári nepoznajú asi ani najstarší pamätníci. Ale organizátori Pochodu vďaky vedia, že tento sa vždy uskutoční, či bude pršať, slnko svietiť, snežiť, vietor fúkať. Praví turisti, ale aj obyčajní ľudia sa radi prejdú do prírody, do pohoria Vtáčnik a pritom si uctia aj obete násilia z 13. januára 1945 a Slovenského národného povstania, ktoré vypuklo 29.augusta 1944.
Úctu a pietu prišli do Cigľa vzdať aj vzácni hostia na čele s predsedom vlády SR pánom Robertom Ficom. Pán Robert Fico sa tohto podujatia zúčastnil už po jedenástykrát a prišiel aj vtedy, keď nebol na čele vlády. Vážime si aj účasť veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku pána Pavla Maratoviča Kuznecova, veľvyslanca Rumunskej republiky na Slovensku pána Florina Voditu, veľvyslanca SR v Ruskej federácii pána Jozefa Migaša.
Účasť na tomto podujatí prijal aj novozvolený predseda VÚC TSK a poslanec NR SR pán Jaroslav Baška a tiež poslanci NR SR pán Vladimír Jánoš a pani Mária Janíková. Nechýbali ani poslanci VÚC TSK, pán Jozef Stopka, pán Ján Cipov, pán František Tám, pán Ján Bodnár a pán Richard Takáč.
Privítali sme aj delegáciu ÚR SZPB, ktorú viedol jej predseda Pavel Sečkár, predsedu OV SZPB Antona Vaňu, čestného predsedu OV SZPB Oskara Bielika, tajomníka ÚR SZPB Viliama Longauera a Soňu Pinkovú. Pietneho aktu sa zúčastnila aj delegácia nášho spoluorganizátora, ktorú viedol zástupca primátora Handlovej Dušan Klas, ďalej Jozef Juríček a ďalší.
Každoročne si prídu pamiatku uctiť aj delegácia ÚV KSS v čele s predsedom Jozefom Hrdličkom a predsedom okresnej organizácie Miroslavom Samiecom. No a čo do počtu najviac hostí predstavovali starostovia obcí na čele so starostom obce Sebedražie a predsedom ZMO Horná Nitra Petrom Juríčkom. Pietneho aktu sa zúčastnili nasledovní starostovia a starostky: starostka obce Poruba Helena Čavojská, starostka obce Temeš Oľga Fakanová, starostka obce Opatovce nad Nitrou Dana Melišková, starostka obce Malinová Mária Luprichová, starostka obce Nitrianske Sučany Gabriela Kusá, starosta obce Čavoj Ján Novotka, starosta obce Čereňany Stanislav Sluka, starosta obce Diviacka Nová Ves Ivan Kohút, starosta obce Diviaky nad Nitricou Július Duranzia, starosta obce Kamenec pod Vtáčnikom Dušan Ďuriš, starosta obce Kľačno Jozef Vrábeľ, starosta obce Kocúrany Vojtech Čičmanec, starosta obce Lazany Karol Boško, starosta obce Poluvsie Martin Šujan, starosta obce Ráztočno Ivan Škrteľ, starosta obce Chrenovec-Brusno Tibor Čičmanec, starosta obce Nitrianske Rudno Jozef Pršo, starosta obce Šútovce Miroslav Rajčo, tajomníčka ZMO HN Ľubica Brídová.
Pietneho aktu sa zúčastnil aj Radko Gavliak, riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, Miroslav Gazdík, riaditeľ Sociálnej poisťovne, Jozef Otto, riaditeľ Pozemkového úradu – všetci z Prievidze, pán Pajda, riaditeľ Okresného úradu v Partizánskom.
Ďalšími hosťami boli Peter Čičmanec – generálny riaditeľ HBP Prievidza, Tomislav Jurík – generálny riaditeľ Unipharma Prievidza a ďalší riaditelia podnikov, spoločností a organizácií. Privítali sme aj našich sponzorov, bez pomoci ktorých by sme túto akciu nemohli uskutočniť.
39. ročník Pochodu vďaky SNP Cigeľ-Handlová mal veľký úspech, pretože aj bez snehu sa ho zúčastnilo úctyhodný počet účastníkov, ktorí sa zaregistrovali – 1577. Ďakujeme všetkým účastníkom z celého Slovenska, Českej republiky, ďakujeme riaditeľom a učiteľskému zboru, že prišli aj so žiakmi základných škôl, Vám všetkým, ktorí ste vytvárali skvelú atmosféru na tomto ročníku.
Za úspešné zvládnutie 39. ročníka ďakujeme jeho organizátorom, a všetkým, ktorí zabezpečovali celý priebeh od prvého organizačného výboru až po koniec celej akcie. Všetci sa snažili, aby účastníci odchádzali z Cigľa a Handlovej spokojní. Pochvala patrí „gulášmajstrom“, ktorí navarili 12 kotlov výborného gulášu na čele s P. Michalovičom, ľuďom na prezentácii, propagácii, technickom zabezpečení, na trasách, tým, čo sa starali o hostí, o vydávanie gulášu, hlásateľskej službe, absolutórium si zaslúžia ľudia na drevenej a murovanej chate, skrátka všetkým, čo akýmkoľvek spôsobom pomohli.
Myslíme si, že na túto našu akciu ľudia radi prichádzajú, pretože si z našej obce prinesú pekné odznaky, spravodaje, kalendáriky, pamätné listy, dostanú chutný „partizánsky guláš“, ale hlavne sa stretnú s priateľskými ľuďmi, vynikajúcou atmosférou a neopakovateľnými zážitkami na murovanej a drevenej chate, kde sa spieva, tancuje a raduje.
Už onedlho sa budeme pripravovať na jubilejný 40. ročník Pochodu vďaky SNP Cigeľ-Handlová a veríme, že sa opäť stretneme a začneme písať ďalšiu 40 ročnú históriu tohto celoslovenského podujatia. Dovidenia na budúcom ročníku 17.1.2015.

 https://www.youtube.com/watch?v=ZpO5PikfIrQ

https://www.youtube.com/watch?v=kyYopkGeecM
 

Zdroj: www.cigel.sk

© 2009 - 2020 pochodvdakysnp@gmail.com

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode